Hmyz a červi jsou ve Švýcarsku legální potravinou

Terijaki kobylkový špíz, Essento.ch



Díky revizi zákonů o bezpečnosti potravin, které vstupují v platnost 1.5.2017, lze nyní ve Švýcarsku servírovat v restauracích hmyz, stejně jako ho prodávat v supermarketech.

Povolení platí pro moučné červy, cvrčky a kobylky. Doposud mohl být tento hmyz prodáván pouze jako krmivo pro zvířata.

Mouční červi v biokvalitě produkovaní Švýcarskou společností Entomos v kantonu Luzern.


Aby bylo možné podávat hmyz k lidské spotřebě, musí být chován pod přísným dohledem po čtyři generace.

Švýcarskou vládu při jejím rozhodnutí mohla ovlivnit zpráva OSN z roku 2013, která zhodnotila použití hmyzu jako potravy pro člověka. OSN věří, že hmyz by mohl být v budoucnu využíván jako hlavní zdroj potravy.

Insect balls in packaging
Hmyzí masové kuličky švýcarské společnosti Essento.
Hmyzí masové kuličky švýcarské společnosti Essento.


Hmyz tvoří součást tradiční stravy asi dvou miliard lidí, většinou v Africe, Asii a Latinské Americe. Studie ukazují, že hmyz obsahuje podstatně méně nasycených tuků a více bílkovin než tradiční druhy masa a lze ho produkovat udržitelnějším způsobem.

Švýcarský start-up Essento bude dodávat hmyzí kuličky a hmyzí hamburgery do jednoho z největších švýcarských obchodních řetězců Coop, aby zjistil, zda je o konzumaci hmyzu zájem.

Zdroje: swissinfo.ch 1.5.2017, essento.ch, entomos.ch a dw.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *