
Díky revizi zákonů o bezpečnosti potravin, které vstupují v platnost 1.5.2017, lze nyní ve Švýcarsku servírovat v restauracích hmyz, stejně jako ho prodávat v supermarketech.
Povolení platí pro moučné červy, cvrčky a kobylky. Doposud mohl být tento hmyz prodáván pouze jako krmivo pro zvířata.

Aby bylo možné podávat hmyz k lidské spotřebě, musí být chován pod přísným dohledem po čtyři generace.
Švýcarskou vládu při jejím rozhodnutí mohla ovlivnit zpráva OSN z roku 2013, která zhodnotila použití hmyzu jako potravy pro člověka. OSN věří, že hmyz by mohl být v budoucnu využíván jako hlavní zdroj potravy.


Hmyz tvoří součást tradiční stravy asi dvou miliard lidí, většinou v Africe, Asii a Latinské Americe. Studie ukazují, že hmyz obsahuje podstatně méně nasycených tuků a více bílkovin než tradiční druhy masa a lze ho produkovat udržitelnějším způsobem.
Švýcarský start-up Essento bude dodávat hmyzí kuličky a hmyzí hamburgery do jednoho z největších švýcarských obchodních řetězců Coop, aby zjistil, zda je o konzumaci hmyzu zájem.
Zdroje: swissinfo.ch 1.5.2017, essento.ch, entomos.ch a dw.com